понедельник, 18 января 2016 г.

Тема 1. Вплив високої температури довколишнього середовитща на м’язову діяльність

Завдання

1. Опрацювати матеріал лекції 

2. Оновити глосарій новими діфініціями

3. Опрацювати матеріал. Написати короткі тези. 

4. Накресліть схеми у зошит



5. Пам'ятайте
Можна вимірювати температуру тіла у паховій складці протягом 10 хвилин, а у грудних дітей та у ослаблених хворих – у ротовій порожнині та у прямій кишці (протягом 5 хв.) Потрібно пам’ятати, що температура в прямій кишці та в ротовій порожнині на 0.5-1°С вища, ніж при вимірюванні її в підпаховій ямці та у паховій складці.
ПОРЯДОК ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА:
1.                     Термометр необхідно протерти етиловим спиртом, витерти насухо і струсити, щоб стовпчик ртуті опустився нижче 35°С.
2.                     Перед вимірюванням температури необхідно насухо витерти підпахову ямку, щоб не було випаровування поту, що веде до зниження температури.
3.                     В ділянці, де проводять вимірювання температури, не повинно бути запальних процесів, подразнень шкіри.
4.                     Термометр повинен щільно прилягати до шкіри ртутним резервуаром, щоб ямка була закрита.
5.                     Білизна не повинна попадати з підпахову ямку в момент вимірювання в ній температури тіла.
6.                     Хворий повинен лягти на спину чи на бік, притиснути термометр, привівши зігнуту в ліктьовому суглобі руку і поклавши передпліччя на груди. Якщо хворий не може це зробити, то медсестра повинна допомогти. Дітям руку потрібно також притримувати.
7.                     Необхідно пересвідчитись, що поряд немає ні грілки, ні пузиря з льодом, що може маскувати справжню температуру тіла.
8.                     Перед вимірюванням температури тіла в прямій кишці необхідно спочатку зробити хворому очисну клізму, повернути його на лівий бік. новонароджена дитина може лежати на спині із зігнутими в колінних і кульшових суглобах ногами, тому термометр перед введенням змащують вазеліном.
9.                     Після вимірювання темпера тури термометр миють, дезинфікують і зберігають у склянці чи банці, наполовину заповненій дезинфікуючим розчином. На дно банки потрібно покласти шар вати.
ПРИ РІЗКОМУ ЗНИЖЕННІ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ В МОМЕНТ КРИТИЧНОГО СПАДУ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА НЕОБХІДНО:
1) підняти ніжний кінець ліжка на ЗО—40 см, забрати подушку з-під голови;
 2) викликати лікаря;
3) обкласти хворого грілками і вкрити теплою ковдрою, дати випити міцного солодкого чаю;
4) приготувати для введення (після призначення лікаря) 10 % розчин кофеїну-бензоату натрію і 10 % розчин сульфокамфокаїну;
 5) при поліпшенні стану хворого необхідно витерти його насухо, змінити натільну і постільну білизну. При літичному зниженні температури стан хворого поступово поліпшується. Йому призначають дієту № 15, продовжують ретельний туалет шкіри і розширюють режим активності.

Комментариев нет:

Отправить комментарий