понедельник, 28 марта 2016 г.

Тема 16. Поняття «пародопінг»

Завдання

1. Опрацювати матеріал лекції

2. Відповісти на питання плану лекції
1.Коротка історія допінга в спорті
2.  Допінг та їх класифікація за групами
3. Парадокс допінгу

3. Продивится відео. http://tsn.ua/video/video-novini/nizka-doping-skandaliv-potryasla-ukrayinskiy-sport.html
Надати коментар. Підібрати 2 відео про допінг









4. Переглянути презентацію

7 комментариев:

  1. Історики вважають, що використання допінгу під час олімпійських ігор почалося від дня підстави змагання у 776 р. е. Учасники ігор приймали галюциногенні і болезаспокійливі екстракти з грибів, різних трав і вину. Сьогодні препарати було б заборонені, однак у давнини, і навіть по відродження Олімпійських ігор 1896 року, атлетам не заборонялося використовувати ліки, які чи допомогли б їм перемогти.Однією з яскравих примірників використання допінгу є історія американського марафонця ТомасаХикса. У 1904 року, під час змагання у місті Сент-Луїс,Хикс випереджав своїх суперників сталася на кілька кілометрів. До 1932 року спринтери експериментували з нітрогліцерином, намагаючись розширити їх коронарні артерії, та вони нарешті почали експериментувати збензидрином. 1932-го року на спортивний ринок вийшли і амфетаміни. Під час ігор тридцятих років й у 1948 року, спортсмени ковтали таблетки, буквально, жменями. У 1940-х роках почали використовуватися стероїди. Під час своєї першого появи на сучасних Олімпійських іграх 1952 року, радянська команда важкоатлетів виграла всіх можливих медалі у цій категорії. На початку 1960-х, за словами одного гравцяNFL, тренери заповнювалидианаболом салатниці і розраховували їх у стіл. Спортсмени жменями брали таблетки і заїдали їх хлібом. Вони називали це "сніданок чемпіонів".
    У 1958 року американська фармацевтична компанія розпочала виготовлятианаболические стероїди. Попри те що, що з'ясувалося, що ці препарати мають серйозні побічні ефекти, було вже пізно їх відкликати з продажу, оскільки вони користувалися колосальним попитом спортсмени.
    У 1968 року Міжнародний Олімпійський Комітет ввів процедуру обов'язкових аналізів сечі спортсменів виявлення допінгу.

    ОтветитьУдалить
  2. В даний час до допінговим засобів відносять препарати наступних 5 груп:
    1. Стимулятори (стимулятори центральної нервової системи, симпатоміметики, анальгетики).
    2. Наркотики (наркотичні анальгетики).
    3. Анаболічні стероїди та інші гормональні анаболічних кошти.
    4. Бетаблокатори.
    5. Діуретики.

    ОтветитьУдалить
  3. Парадокс у тому, що ми вимагаємо видовищності і результатів від спортсменів на змаганнях, але забороняємо їм використовувати необхідні для цього засоби і методи. Та й не тільки це змушує тренуватися на межі сил. Кваліфіковані нормативи надзвичайно високі. Людина, що має середні фізичні дані, але незвичайну завзятість і волю, без "хімії" виконає в кращому випадку норматив КМС (в пауерліфтингу, наприклад). І тільки одиниці, а може і ніхто, здатний стати майстром спорту Росії (всього лише). А що ж говорити про справжні результати? Не хотілося б вдаватися в проблеми біохімії та фармакології, але весь час гризе одне питання: "У чому принципова різниця між дозволеними препаратами та забороненими?" Чому можна жменями споживати травні ферменти, штучно покращуючи травлення і отже анаболізм, але не можна застосовувати скажімо тестостерон. Чому аскорбінова кислота в мегадозах це добре і натурально, а метандростеналон - це протиприродно й шкідливо.

    ОтветитьУдалить
  4. Коментарий к видео:Чтобы добиться высоких спортивных результатов, важно правильно дозировать нагрузки и обеспечивать восстановление после них. Восстановление невозможно без полноценного питания — это то, что поставляет организму энергию и материал для воспроизводства новых клеток.
    В основе фатального действия стероидов - связывание стероидов с рецепторами на поверхности тромбоцитов, что приводит к их активации и запуску процессов свертывания и образования тромба
    Друзья (и особенно — подруги), не употребляйте анаболические стероиды. Цель их приема довольно туманна (особенно, если вы не профессиональный спортсмен), функциональность вашего разросшегося организма — под сомнением, а риск травмы и смерти — повышается.

    ОтветитьУдалить
  5. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  6. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  7. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить